12 Jul 2021 - 4:45pm

L'AQUA exposa l'activitat 2020 al Consell General

La directora de l'Agència de Qualitat de l'Ensenyament Superior d'Andorra (AQUA), Marta Fonolleda, ha presentat la memòria 2020 davant de la Comissió Legislativa d’Educació, Recerca, Cultura, Joventut i Esports del Consell General. El document recull les activitats dutes a terme per l’Agència durant el 2020, un any marcat per la crisi sanitària causada per la COVID-19 que, amb tot, no ha frenat l'activitat de l'AQUA.

L’AQUA ha pogut adaptar-se a la situació sense modificar la seva activitat, gràcies a l’increment del teletreball, que ja havia estat implantat el 2018. La gran majoria de tasques s’han desenvolupat de forma no presencial i tant les avaluacions com l’activitat del grup de treball o altres reunions s’han dut a terme en els terminis establerts. Quant a l’ensenyament superior a Andorra, durant el 2020 s’ha actualitzat part de la normativa de referència, entre la qual destaca la publicació del nou Reglament d’ordenació de les titulacions d’ensenyament superior estatals.

El sistema d’ensenyament superior ha continuat creixent amb la creació de la Universitat Carlemany i amb el desplegament de plans d’estudis de la Universitas Europaea IMF, creada el 2019. Les dos institucions d’ensenyament superior se sumen a la Universitat d’Andorra (UdA) i a la Universitat Oberta La Salle (UOLS). La modificació de la Llei de l’AQUA, publicada a finals del 2020, obre la porta a la consideració de noves fonts de finançament que permetin avançar en el desenvolupament de l’AQUA i dels seus serveis. La nova legislació també actualitza aspectes relacionats amb el funcionament i la composició de l’AQUA per tal de seguir donant resposta als Standards and guidelines for quality assurance in the European Higher Education Area (ESG): en destaca la incorporació d’un nou membre estudiant al Comitè Director de l’AQUA i la creació de la Comissió d’Avaluacions i de la Comissió d’Apel·lacions.

Entre l'activitat realitzada per l'AQUA durant el 2020 hi ha les avaluacions per a l’aprovació de plans d’estudi: en total, s’han emès nou informes d’avaluació, vuit de la Universitas Europaea IMF (sis dels quals sol·licitats el 2019) i un de l’UdA, també sol·licitat el 2019. A més, s’ha iniciat l’avaluació de quatre plans d’estudis de la Universitat Carlemany i tres de la Universitas Europeae IMF, amb previsió d’emetre els informes d’aprovació el 2021.

Durant la compareixença, Fonolleda ha explicat que l'AQUA va participar en la taula rodona “SDG 4 Quality Education: to ensure inclusive and equitable quality education and promote lifelong learning opportunities for all”, en la qual va presentar el projecte Making connections. La intervenció va tenir lloc en el marc de l'INQUAHEE Forum 2020 (The International Network for Quality Assurance Agencies in Higher Education).

 

Mira la compareixença sencera al canal Youtube del Consell General.